Publikuar: Qer 18, 2021

Kosovarët janë populli më bamirës në Ballkan dhe ndër 10 popujt më bujar në botë

“Shpirti i bujarisë përbën themelin e ekzistencës sonë si komb, është forca më e madhe që na bashkon rreth ndërtimit të shtetit tonë, na ndihmon në përballjen e krizave si pandemia dhe siguron angazhimin e komunitetit lokal dhe diasporës në procesin e vendimmarrjes në Kosovës.”-Dajana Berisha, FIQ

Indeksi i Dhënies Botërore CAF

Studimi global i dhënies së bamirësisë u mbyll nga bllokimet e Covid-19. Ekonomitë e mëdha perëndimore bien nga Top 10 për herë të parë, por më shumë njerëz ‘ndihmuan një të huaj’. Një studim vjetor i bujarisë globale ka zbuluar ndikimet e pandemisë Covid-19 në bamirësi, pasi pesë ekonomitë kryesore perëndimore ranë për herë të parë nga 10 vendet më bujare.

Indeksi Botëror i Bamirësisë i Fondacionit “The Charities Aid” është një pyetësor global, i cili ka intervistuar më shumë se 1.6 milion njerëz që nga viti 2009 dhe i bën secilit prej tyre tre pyetje: a kanë ndihmuar ata një të huaj, duke i dhënë para ose a janë bërë vullnetarë për një qëllim të mirë gjatë muajit të kaluar? Për këtë botim, të dhënat e gjetura janë për 114 vende, që përfaqësojnë mbi 90% të popullsisë të rritur globale. Renditjet e nxjerra nuk bazohen në shumat e dhëna ose numrin e orëve vullnetare të shpenzuara.

Sondazhi zbuloi se vendi më bujar i botës është Indonezia, e cila gjithashtu kryesoi listën në vitin 2018. Ajo ndiqet nga Kenia dhe Nigeria. Sondazhi i këtij viti thekson ndikimin e bllokimeve të COVIS-19 në dhënien e bamirësisë pasi SHBA, Kanada, Irlanda, Mbretëria e Bashkuar dhe Hollanda ranë të gjitha nga renditjet më të larta. Vetëm Australia dhe Zelanda e Re, ku pyetësori u ekzekutua disa javë para se të vinte vala e parë e pandemisë, mbajtën renditjen e tyre në 10 vendet e para.

 

Gjetje të tjera kryesore:

 Disa vende janë ngritur në renditje dhe kanë paraqitjen e tyre të parë në 10 vendet më bujare, duke përfshirë Nigerinë, Ganën, Ugandën dhe Kosovën – ndërsa rezultatet e tyre janë rritur disi, ngritja e tyre në Indeks është pasojë nga rënia relative e vendeve të tjera.

 Komunitetet në të gjithë botën u mobilizuan për të ndihmuar bashkëqytetarët gjatë pandemisë, duke rezultuar në shifrat më të larta ‘të të ndihmuarit të një të huaji’ që nga fillimi i Indeksit për herë të parë në 2009. Më shumë se gjysma (55%) e të rriturve në botë – ose 3 miliardë njerëz – raportuan se kishin ndihmuar dikë që nuk e njihnin në vitin 2020.

 Në mënyrë të ngjashme, më shumë njerëz dhuruan para në vitin 2020 sesa kishin bërë në pesë vitet e fundit (31%). Nivelet e vullnetarizmit në vitin 2020 janë përgjithësisht të pandryshuara në nivelin global.

 

Në një raport special të 10-vjetorit të publikuar në 2019, Shtetet e Bashkuara të Amerikës ishin vendi më bujar i botës gjatë dekadës së mëparshme dhe shtatë nga 10 kombet më bujare ishin ndër më të pasurit në botë.  Neil Heslop, Kryeshefi Ekzekutiv i Fondacionit “The Charities Aid”, një organizatë bamirëse ndërkombëtare që ndihmon kompanitë dhe njerëzit të ofrojnë  ndihmë  të sigurtë dhe efektive ndërkufitare, tha: “Indeksi i Dhënies Botërore të këtij viti vë në dukje potencialin e humbur për të mbështetur organizatat bamirëse që ishte rezultat i izolimeve në të gjithë botën. “Ata padyshim shpëtuan shumë jetë, por për organizatat bamirëse që mbahen në evente për mbledhjen e fondeve, në donacione spontane të parave dhe në ushtri vullnetarësh, mbyllja e ekonomive ka pasur një ndikim të thellë. “Ndërsa ne përgëzojmë vendet që kanë lëvizur lart në indeksin e këtij viti – dhe njerëzit e pasqyruar në këto shifra që dhanë kohën dhe paratë e tyre – ne e dimë se duhet bërë një punë për të rindërtuar shoqëritë e shkatërruara nga humbja e fondeve për organizatat bamirëse, veçanërisht nga ekonomitë më të mëdha të botës. “Ne shpresojmë që nivelet e jashtëzakonshme të bujarisë që kemi parë në të gjithë rrjetin tonë do të përkthehen në një epokë të re të mbështetjes për organizatat bamirëse që kanë qenë atje për komunitetet kur kjo kishte më shumë rëndësi. “Ne jemi të përkushtuar të luajmë rolin tonë për të marrë fonde jetësore për bamirësi dhe, duke vepruar kështu, për të përshpejtuar përparimin shoqëror në të gjithë botën. ”

 

 

Shënime për redaktorët:

Për më shumë informacion ju lutem kontaktoni:

Linja e drejtpërdrejtë e zyrës për shtyp (24 orë): 03000 123 286

Emaili i zyrës për shtyp: media@cafonline.org

Metodologjia

Indeksi i Dhënies Botërore CAF është mbi të dhënat nga Sondazhi Botëror i Gallupit, i cili është një projekt kërkimor në vazhdim. Për këtë botim, të dhënat janë nxjerr nga 114 vende, që përfaqësojnë mbi 90% të popullsisë globale të rritur. Sondazhi bën pyetje në shumë aspekte të ndryshme të jetës sot, duke përfshirë sjelljen e ndihmës.

Në Mars të vitit 2020, Gallup ndaloi mbledhjen e të dhënave në të gjithë botën pasi vlerësoi rrezikun nga pandemia në zhvillim. Në maj të vitit 2020, Gallup nisi planet e mbledhjes së të dhënave të paparashikuara, duke zëvendësuar intervistat ballë për ballë (metoda e zakonshme e mbledhjes së të dhënave në Evropën Qendrore dhe Lindore, Amerikën Latine, ish-shtetet Sovjetike, Azinë në zhvillim, Lindjen e Mesme dhe Afrikën) me intervistë telefonike. Ky ndryshim nuk konsiderohet të ketë pasur një ndikim në gjetjet e detajuara në këtë raport.

 

 

Rreth CAF

CAF është një grup prej tre organizatave bamirëse me seli në Kanada, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Mbretërinë e Bashkuar të specializuar në dhënie të sigurta dhe efektive ndërkufitare. Së bashku, ne punojmë me kompani dhe filantropë për t’i mbështetur ata për t’u siguruar që paratë arrijnë shkaqet në thelb të planeve të tyre të dhënies. Në Mbretërinë e Bashkuar, CAF operon gjithashtu CAF Bank, duke ofruar përkrahje bankare dhe përkrahje për më shumë se 14,000 bamirësive në Mbretërinë e Bashkuar.

Artikuj të ngjashëm

24/05/2024

Eksperiencë e e jashtëzakonshme në trajnimin me të rinj e të reja për dialog nderetnik!

Shiko artikullin

23/11/2023

Thirrje e hapur për trajnim: TË RINJËT NË BIZNES DHE TURIZËM – EYSET22

Shiko artikullin

16/11/2023

Mundësi punësimi – praktikant me pagesë

Shiko artikullin